Műalkotások közé sorolhatók a parkok, mint élő – évszázadokon át is létező, megújuló és megújítható – kertművészeti alkotások, melyek a látogató számára egyszerre nyújtják a vizuális élményt és a kellemes környezet élvezetét. Parkokban, kertekben már az ókortól megjelennek épületek, épített díszítő elemek, szobrok, tavak, szökőkutak melyek a növényekkel együtt, mint műalkotás a „természeti szép” és a „művészi szép” csodálatos látványát nyújtják.

A Margit-sziget történelmi múltú tájképi kertje egy élő műalkotás, ahol a történelmi időket idéző fák között a középkortól napjainkig megjelenő építőés képzőművészeti alkotásokban gyönyörködhet a látogató.

Az évszázadokkal korábbiakról irodalmi adatok és a régészeti kutatások eredményei tájékoztatnak. Az épületek szerencsés esetben újjá építhetők, de gyakran csak írásos adatok és a feltárt maradványok alapján alkothatunk képet az eredeti műről. Sajnálatos, hogy a háború okozta pusztítás, majd a későbbi évtizedekben rongálások, lopások miatt számos alkotás eltűnt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Margit-sziget tájképi kertjét 2011-ben „Történeti kertként” műemlékké nyilvánította.

A törvény a műemlék kötelező érvényű megőrzését és fenntartását hivatott biztosítani.

Ez az ismeretterjesztő gyűjteményes összeállítás a múlt emlékei mellett, a teljesség igénye nélkül ad áttekintést a közismert és a felfedezés örömét nyújtó alkotásokról, melyekről az alábbi fejezetek szerint tájékozódhatnak az olvasók:
– Műalkotások a középkorból
– Műalkotások a XIX–XX. századból
– A parkban elhelyezett műalkotások
– A margit-szigeti művészsétány

Ha teheti, vegye meg a könyvet ITT, vagy
töltse le a könyv .pdf változatát INNEN

  • Szerző: Bercsek Péter
  • Cím: Műalkotások a Margit-szigeten
  • Kiadás éve: 2013